Picie w czasie ciąży nawet małych dawek alkoholu, np. jednego lub dwóch kieliszków wina tygodniowo, może mieć negatywny wpływ na IQ dziecka.
Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego i Uniwersytetu w Bristolu ocenili IQ grupy 4 tys. dzieci i porównali wyniki z zapisem spożycie alkoholu przez matki tychże dzieci. Okazało się, że „umiarkowane” picie alkoholu przez kobiety w ciąży także niekorzystnie wpływa na iloraz inteligencji potomstwa.
Eksperci przyznali, że wprawdzie negatywny efekt nie jest duży, ale wzmacnia argumentację na rzecz unikania alkoholu w ciąży.
Wcześniejsze badania nie dawały jednoznacznych odpowiedzi na pytanie o szkodliwy wpływ niewielkiej ilości alkoholu na intelekt rozwijającego się dziecka. Naukowcom trudno było oddzielić inne czynniki, które mogły oddziaływać, np. wiek i wykształcenie matki.
W najnowszym badaniu analizowano zmiany w genach, które nie są zależne od czynników społeczno-demograficznych. Badania wykazały, że cztery warianty genów regulujących metabolizm alkoholu są silnie związane z obniżonym IQ. Średniostatystycznie, iloraz inteligencji dzieci, które regularnie „próbowały” małe dawki alkoholu w życiu płodowym był o dwa punkty niższy niż pozostałych dzieci.
Kierujący badaniami dr Ron Gray z Uniwersytetu Oksfordzkiego stwierdził, że nawet tak niewielka różnica może być niekiedy znacząca. Niższe IQ czasami prowadzi do gorszej kondycji zdrowotnej i gorszej sytuacji społeczno-ekonomicznej danej osoby.
„Oczywiście, decyzję o tym, czy w ogóle nie pić alkoholu w ciąży, podejmuje sama kobieta. My chcemy tylko przedstawić fakty. Ale osobiście zalecałbym unikanie alkoholu. Po co ryzykować?” – skomentował ustalenia swojego zespołu dr Gray.
Wyniki badań opublikowano w recenzowanym czasopiśmie naukowym „PLoS ONE”.
Materiał źródłowy:
S.J. Lewis, L.Zuccol, Ron Gray i in., “Fetal Alcohol Exposure and IQ at Age 8: Evidence from a Population-Based Birth-Cohort Study, w: “PLoS ONE” 7 (11): e49407; doi:10.1371/journal.pone.0049407; oraz BBC News/ Health – 15.11.2012 r.
za: HLI