Page 242 - Ekologia prokreacji 2018
P. 242
242 EK OL OGIA PR OKRE A C JI . V ADEME CUM
Jakie są przyczyny postępującego spadku
poziomu śmiertelności matek?
Ciekawe wnioski płyną z analizy przeprowadzonej przez I. Loudo-
na, opublikowanej w „The American Journal of Clinical Nutrition”,
a dotyczącej śmiertelności matek w Wielkiej Brytanii w XIX I XX wie-
ku. Autor, analizując spadek przypadków śmierci matek, stwierdza:
„wśród czynników, które mogły być za to odpowiedzialne, należy
wymienić przede wszystkim sulfamidy i penicylinę stosowane przy
infekcjach; po drugie, użycie ergometryny dla zahamowania krwo-
toku poporodowego; po trzecie, powszechne transfuzje krwi; a po
czwarte, znacząco lepszą współpracę i wyższy poziom edukacji
medycznej”. W badaniach Loudona zwraca uwagę statystyka doty-
cząca udziału procentowego aborcji jako przyczyny śmierci matek
w latach 1976–1981 (czyli po legalizacji aborcji w Wielkiej Bryta-
nii, która miała miejsce w 1968 roku). W tych latach aborcja była
odpowiedzialna za 8% śmierci matek – mimo przeprowadzania jej
w warunkach legalności oraz w kraju mieszczącym się w czołówce
najbardziej rozwiniętych państw świata. W podsumowaniu badań
autor – w kontekście pytania o aktualne metody redukcji śmiertel-
ności matek w krajach rozwijających się – apeluje o diagnozowanie
rzeczywistych przyczyn śmiertelności matek, aby można było im
zapobiegać.
(I. Loudon, Maternal mortality in the past and its relevance to developing coun-
tries today, w: „The American Journal of Clinical Nutrition”, Vol. 72 (suppl):241S–6S,
2000)
Z tabeli 13.2. wynika, że nie ma bezpośredniej korelacji pomiędzy
legalnym statusem aborcji w danym kraju a wskaźnikiem śmiertel-
ności matek.